Servis auto klime - autoservis za pežo vozila

Autoservis Banja Luka – Šindrak

Servis auto klime

Auto klime su sastavni dio opreme na svim novijim putničkim vozilima. Da bi sistem radio ispravno i optimalno, potrebno ga je redovno održavati. Redovan servis klima uređaja treba vršiti svake dvije godine kako bi se produžio vijek trajanja klima uređaja.

Servis klima uređaja | Banja Luka

  • čišćenje, vakumiranje, punjenje ulja i plina 134a
  • ispitivanje azotom
  • varenje i ugradnja novih hladnjaka i cijevi
  • reparacija kompresora
  • ispiranje sistema
  • dezinfekcija sistema

Servis auto klime

Auto klime su sofisticirani uređaji namjenjeni prije svega rashlađivanju unutrašnjosti vozila. Poput motora u vozilima i ovi uređaji zahtjevaju redovno servisiranje i održavanje. Zatvoreni sistem auto klime je ispunjen određenom količinom rashladnog sredstva – gasa i odgovarajućeg ulja. U radu klime ove dvije komponente formiraju smjesu i pod određenim uslovima obavljaju osnovnu funkciju rashlađivanja unutrašnjosti vozila te podmazivanja čitavog sistema auto klime. Sistem klime je u potpunosti zatvoren i gubitci gasa i ulja nisu predviđeni. Međutim, u sistemu tokom ekspolatacije vladaju pritisci do 20 bara te usljed poroznosti materijala, većeg broja spojeva na sistemu te rotacionog kretanja pumpe – kompresora u toku jedne sezone gubitak gasa se kreće od 10 do 30% i takav sistem se smatra ispravnim. Zbog manje količine gasa intenzitet rada auto klime opada i efekat hlađenja je slabiji. U takvoj situaciji kompresor klime mnogo duže radi da bi postigao željeni efekat i kada tome dodamo da je usljed manje količine smjese gasa i ulja i podmazivanje lošije, možemo zaključiti da će vijek trajanja prije svega kompresora klime biti značajno kraći kao i da postoji mogućnost kvarova koji najčešće zahtijevaju skupe popravke. Uz ovo je vrlo bitno znati da auto klima u optimalnom radu povećava potrošnju goriva do 1 litar na sto pređenih kilometara, a neispravna klima tu potrošnju može značajno povećati.

Zbog svega navedenog zaključak je da auto klimu treba blagovremeno servisirati kako bi se izbjegli skupi troškovi popravke i rasipanje goriva. Servisiranje klime obavljaju obučeni serviseri uz pomoć uređaja posebno dizajniranih za tu namjenu. Kvalitet obavljenog servisa klime zavisi podjednako od kvaliteta i ispravnosti pomenutih uređaja i nivoa osposobljenosti samih servisera.

Ukoliko su Vam potrebene usluge servisa auto klime kontaktirajte naš servis! Nudimo vam najkvalitenije profesionalne mehaničarske usluge kontrole, zamjene i reparacije svih dijelova Vašeg automobila.

Za više informacija o uslugama servisa kontaktirajte 065 842 369 ili putem viber-a i whatsapp-a na >> pošalji poruku <<.

Autodijagnostika-banja-luka

Autodijagnostika

U našem servisu vršimo kompletnu kompjutersku ...

Veliki servis

Veliki servis je uobičajeni naziv servisa koji obuhvata zamjenu...

mali-servis-redovan-servis-vozila

Mali servis

Naravno, neuobičajeni zvukovi, poteškoće pri paljenju...