Veliki servis - autoservis za citroen vozila

Autoservis Banja Luka – Šindrak

Veliki servis

Veliki servis je uobičajeni naziv servisa koji obuhvaća zamjenu seta zupčastog remena ili pogonskog lanca motora. Ovaj servis se radi po preporuci proizvođača vozila a kreće se od 60.000 – 90.000 km ili nakon 5. godina korištenja vozila. Svakako ne treba zanemariti i vremensku granicu za obavljanje ovog servisa jer ima veliki broj vozača koji ne prelaze godišnje veliki broj kilometara.

Zupčasti remen pokreće razvodni mehanizam, odnosno povezuje radilicu (koljenasto vratilo) i bregastu osovinu motora ali služi i za pokretanje drugih dijelova motora kao što su pumpa vode, pumpa ulja, balansirajuća vratila i razvodnik paljenja.

Pucanje zupčastog remena ili njegovo preskakanje uzrokuje veliku havaruju motora. Naime, u tom slučaju dolazi do sudaranja klipova i ventila i obično stradaju samo ventili ali u nekim slučajevima moćže doći i do oštećenja klipova i klipnjače te bregastog vratila, a kod visokih okretaja može uzrokovati veći kvar motora što rezultira velikim troškovima.

Pogonski lanac motora nema strogo propisan interval zamjene, već se mijenja ako postoji održavati razinu na odgovarajućem nivou da se osigura da je lanac uvijek dobro podmazan. Korištenje odgovarajuće specifikacije ulja i uljnih filtera vrhunske kvalitete će također pomoći – u dobro održavanom motoru lanac može trajati i do 300.000 kilometara, pa čak i duže.

Kako znati da li je vrijeme za zamjenu pogonskog lanca? Često, ako je pogonski lanac istrošen, odziv motora na dodavanje gasa će biti tromo, snaga će biti neodgovarajuća ili će biti prisutni problemi kod paljenja. Uzrok je taj što se lanac trošenjem isteže, što utječe na pravilno okidanje impulsa za paljenje a pogon bregaste osovine izlazi iz odgovarajuće faze s radilicom. Istrošen pogonski lanac, klizači, vodilice i zatezači lanca također mogu uzrokovati niz zvukova u području poklopca lanca na motoru. Navedeni zvukovi mogu biti u rasponu od zveckanja do zujanja i cviljenja.

Ukoliko su Vam potrebene usluge velikog servisa kontaktirajte naš servis! Nudimo vam najkvalitenije profesionalne mehaničarske usluge kontrole, zamjene i reparacije svih dijelova Vašeg automobila.

Za više informacija o uslugama servisa kontaktirajte 065 842 369 ili putem viber-a i whatsapp-a na >> pošalji poruku <<.

Autodijagnostika-banja-luka

Autodijagnostika

U našem servisu vršimo kompletnu kompjutersku ...

mali-servis-redovan-servis-vozila

Servis auto klime

Servis i punjenje auto klime najsavremenim uredjajem...

mali-servis-redovan-servis-vozila

Mali servis

Naravno, neuobičajeni zvukovi, poteškoće pri paljenju...